
Korealainen hapatettu kaalisalaatti, kimchi, on pikantti lisä aasialaisen ruuan kanssa. Hain netistä ohjeita kimchin tekoon ja päädyin kokeilemaan seuraavaa sovellusta. Ostin muovisaaveja 2 kpl ja kumihanskat, joiden kanssa tekeminen on vaivattomampaa. Kannattaa katsoa tämä videopätkä, josta tekotapa käy hyvin ilmi!
-kiinankaalia (kaksi isoa puolikasta, lähes 2 kiloa)
-pienirakeista merisuolaa (maldon)
-tuoretta chiliä
-chilijauhetta
-tuoretta inkivääriä
-valkosipulia
-retikkaa suikaleina
-kevätsipulia (sipulit mausteseokseen, varret pilkottuna salaattiin)
-kalakastiketta
Ensin kiinankaali huuhdellaan vedessä. Laita kaali isoon astiaan/vatiin ja ripottele reilusti merisuolaa jokaisen lehden väliin ja kaalin päälle. Anna vaikuttaa pari tuntia, kääntele kaaleja välillä. Suola irrottaa nestettä ja pehmentää kaalia.
Tee sillä välin mausteseos. Hienonnan monitoimikoneessa valkosipulin kynnet (n. 10-15 kpl), pala inkivääriä, kevätsipulit ja chilit (2-3 kpl). Mausteiden määrä riippuu ihan siitä, miten tulisesta ruuasta pitää. Keitä vedestä ja perunajauhoista velli (n. 3 dl), siis anna seoksen kiehahtaa niin että sakenee, sitten jäähdytä. Kaada velli toiseen vatiin. Lisää joukkoon mausteseos, kuivaa chilijauhetta maun mukaan sekä sipulit ja retikkasuikaleet (julienne) ja loraus kalakastiketta.
Huuhtele kiinankaalit huolella suolasta ja pilko annospaloiksi (n. 2 cm*3 cm). Lisää kaalit mausteseokseen. Tässä vaiheessa voi vetää kumihanskat käsiin ja sekoitella kaalinpalat huolella mausteseoksen kanssa. Muuten kannattanee käyttää ottimia työkaluina, ettei chili korvenna käsiä.
Jätin kelmulla peitettyn kaaliseoksen, jonka päälle laitoin vielä vähän painoa, huoneenlämpöön tekeytymään noin neljäksi tunniksi. Pidempäänkin se voisi olla niin hapantuminen pääsisi kunnolla käyntiin. Sitten ladoin kaalin liemineen tiiviskantisiin säilytysastioihin ja jääkaappiin. Viikon päästä kaalissa oli jo lievä hapan maku ja hyvä mausteisuus. Maun pitäisi vain terästyä vanhetessaan!
(Testasimme tänään 1,5 viikon päästä ja maku oli jo aito, hapan ja tulinen!)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti